Jedli ste už niekedy farbu na omietky? Čo ak vám poviem, že môže byť aj zdravá? Že v jej zložení nájdete samé dobre ingrediencie? Verili by ste? Nie? Dobre robíte…

Sojáčik chutí horšie ako osladený Primalex

A predsa existuje na trhu podobný potravinársky produkt 🙂

 

Jogurtový náter na stenu

Podnet na napísanie tohto článku som dostal od jednej mojej klientky (a kamarátky), ktorá sa ma pýtala, ak už chce konzumovať jogurt, ktorý si vybrať. Väčšinou odporúčam Hollandia Gazdovský jogurt (majú aj BIO alternatívu). Jednoducho najlepší pomer „ceny a výkonu“.

No reakcia jej známej na moje odporúčanie ma prekvapila. A naštvala. Priam nasrala. Vraj prečo konzumuje tak nezdravé výrobky, ak si môže dať lepšiu a zdravšiu, čisto rastlinnú alternatívu. Dokonca zakúpenú kdesi v bio-obchode (tým pádom „musí“ to byť zdraviu prospešné, nie??). Wrrrr..

Ukľudnil som sa. Nedbám. Nechce mlieko, nech ho nepije, neje. Koniec koncov, ani v paleolite ho v dospelosti nekonzumovali. Nemám nič proti rastlinnej ríši (ak je v kombinácií s riadnym kusom mäsa 🙂 ).

Každopádne vyprosil som si daný produkt, nech aspoň preštudujem zloženie.

 

Dobre si čítajte, za čo platíte!

Priznám sa, nečakal som až takú pohromu. Ako výživovú, tak aj ekonomickú. Ako vizuálnu, tak aj chuťovú. Zloženie toho rastlinného „zázraku“ odpísané z obalu je nasledovné – sójová bielkovina 3%, voda, rastlinný olej, kukuričný škrob, glukóza, fruktóza, ovocie podľa druhu 2%, čokoláda 2%, aróma podľa tržných druhov (pozn. – na stránke výrobcu je „pitná voda“ uvedená ako prvá ingrediencia). Hmotnosť: 125g. Cena: cca. 50 centov.

Poďme detailne

Sójová bielkovina 3% – o prípadných negatívach sóje sa tu nechcem baviť. Netvrdím, že vás tento „jogurt“ po skonzumovaní uprostred noci zadusí vankúšom. No riziko tu je (1). A benefity vyzerajú byť ďaleko menšie než sa verejne propaguje (2, 3).

Voda – voda je jednoducho voda. Je jej tam zrejme najviac. Neuškodí, no chcete za ňu primárne platiť?

Rastlinný olej – na stránke výrobcu uvádzajú, že sa jedná o repkový. Kto vie akým spôsobom získaný. A to značne rozhoduje o jeho kvalite. Budete to riskovať? Navyše, stále je to iba všadeprítomný olej. Načo ho konzumovať ešte aj v „jogurte“?

Kukuričný škrob – hydrokolid. Čím lepšie zahustiť daný „vodnatý“ produkt?

Glukóza – monosacharid. Čim lepšie osladiť?

Fruktóza – monosacharid. A ešte trochu osladíme.

Ovocie podľa druhu 2% – dve percenta! DVE PERCENTÁ!!!

Čokoláda 2% – opäť iba mix nejakého glukózovo – fruktózového sirupu, kakaového prášku, kakaového masla atď. Opäť v ultra nízkom pomere (a podľa môjho názoru, čokoláda v tomto produkte ani nie je).

Aróma – ouu jeeeah. Pridaná aróma všetko zachráni. A možno ani nie.

CHUŤ – je to ozajstný „zážitok“. Odporné čosi. Myslím, že ak do primalexu nasypete trocha stévie, bude vážne chutiť rovnako.

 

Morál celého príbehu

Ak už aj chcem konzumovať sóju, tak si vyberám výrobky s vyšším obsahom bielkovín, poprípade fermentované. Ak už aj chcem dodávať do tela repkový olej, tak si ho kúpim čo najkvalitnejší, s minimálnym teplotným zásahom, za studena lisovaný. Ovocie, čokoláda detto. Ak sa už aj chcem vyhnúť mliečnym výrobkom, nehľadám náhrady. Väčšinou to môže končiť fiaskom. Ako v tomto prípade.

A hlavne, ak sa nevyznám ani trochu do výživy a neviem čítať obaly, tak neodporúčam iným. Nekritizujem. Tíško sedím doma v kúte a so sklopenou hlavou (a odporom) papám svoju dennú dávku predraženej osladenej a zahustenej vody.

RADY ACTIVE

 

P.S. Výrobky uvedené na našom trhu musia byť v prvom rade bezpečné (nemali by poškodiť spotrebiteľa). Bodka. To však neznamená, že musia byť aj KVALITNÉ. A preto som sa rozhodol, že budem priebežne monitorovať a hlásiť vám výrobky, ktoré sa budú javiť z MÔJHO pohľadu ako zbytočné, nekvalitné, poprípade zavádzajúce. Výrobky, ktoré to „hrajú na zdravie“, avšak ich nutričný profil svedčí o opaku. Môžete sa teda tešiť na ďalší diel NUTRIČNEJ POLÍCIE.

 

Referencie k článku

1) http://authoritynutrition.com/is-soy-bad-for-you-or-good/
2) http://atvb.ahajournals.org/content/26/8/1689.full
3) http://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/16384855

Pridaj komentár